Ice Ice Baby
De zomer staat voor de deur. Met hoge temperaturen neigen de meesten onder ons naar koude dranken in plaats van warme koffie. Gelukkig bestaat er ijskoffie. Verfrissend, terwijl je toch de benodigde cafeïne binnen krijgt!
Gewapend met koffie, ijsblokjes en koude melk gaan wij de strijd aan met de warme zomerdagen. Kies voor de simple manier, de minder simpele manier en de fancy manier om een lekkere ijskoffie te zetten. Filterkoffie, 15g suiker (ongeveer 3-4 klontjes), ijsklontjes en melk of (slag)room is alles wat je hiervoor nodig hebt.
De simpele manier: Zet een hoeveelheid filterkoffie naar keuze, maar zet hem een stuk sterker dan normaal. Je hebt per glas namelijk maar 100-150 ml koffie nodig, afhankelijk van de grootte van je glas. Schenk de koffie in het glas en roer de suiker erdoor (suiker lost beter op als de koffie nog warm is). Vervolgens voeg je ijsklontjes toe naar smaak. De eerste ijsklontjes zullen snel smelten, dus doe er niet te weinig in. Maar hoe meer ijsklontjes, hoe slapper je koffie natuurlijk. Als laatste voeg je melk of (slag)room naar smaak toe, en dan ben je alweer klaar!
De iets minder simpele manier: Vul een glas met extra sterke koffie voor ongeveer de helft en voeg de suiker toe. Laat nu de koffie afkoelen. Als je hem goed koud wilt hebben, kun je hem in de koelkast zetten. Wacht hier minstens 20 minuten mee, want anders kan je glas kapot springen! Daarnaast is het ook nog eens beter voor de smaak van je koffie. Als de koffie koud genoeg is, vul je een ander glas met ijsklontjes. Zorg dat de koffie er nog wel bij past (je kan later altijd nog meer ijsklontjes toevoegen). Giet de koffie over de ijsklontjes heen, en voeg melk of (slag)room naar smaak toe. Let wel op, want hoe langer je erover doet om je ijskoffie op te drinken, hoe slapper hij wordt doordat de ijsklontjes langzaam smelten.
De fancy manier: Als je echt even fancy wilt doen, kun je ook heel eenvoudig een cold brew ijskoffie maken. Bij deze koffie proef je minder van de aciditeit die koffie kan hebben. Zoals de naam al zegt, wordt deze koffie koud gezet. Schep hiervoor 40g (een maatschepje) koffie in een potje waar een deksel op kan en voeg ongeveer 300ml koud water toe. Roer of schud tot er geen klontjes meer zijn. Zet dit goedje voor minimaal 24 uur in de koelkast. Hierna giet je het mengsel in een koffiefilter, gebruik bij voorkeur een koffiefilterhouder. Zorg ervoor dat je de koffieprut nog even goed uitknijpt om alle koffie uit de maling te krijgen. Dit kan door het met een lepel aan te drukken of het filter dicht te vouwen en voorzichtig knijpen. Vul een glas met ijsklontjes en vul het aan met (een deel van) je net gezette cold brew koffie. Voeg tot slot suiker en melk of (slag)room naar smaak toe en roer goed tot alle suiker is opgelost.
Eén van deze ijskoffie recepten geprobeerd? Tag ons in een foto van jouw genietmomentje op Facebook of Instagram en wie weet zie je jezelf terug op onze Stories.
Koffie op? Bestel dan via de knop hieronder, dan kun je snel weer genieten!
Seizoenskoffie
In de zomer is koffie nog steeds een populaire drank in de horeca. Het is daarom belangrijk dat een menukaart voldoende variatie heeft, waaronder zowel klassieke als meer avontuurlijke smaken.
Ben jij als horecaondernemer nog op zoek naar manieren om jouw menu aan te passen aan het zomers seizoen? Een uitstekende optie is het aanbieden van een seizoenskoffie. Het is een manier om je te onderscheiden van de concurrentie en de beleving van jouw gasten te verrijken.
Seizoenskoffie kan bijvoorbeeld bestaan uit speciale smaken, zoals citrus in de zomer, of juist pompoen en kaneel in de herfst. Deze koffievarianten kunnen worden geserveerd als ijskoffie of met toevoegingen zoals fruit en siropen.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw horecagelegenheid? Neem contact met ons op en maak een afspraak!