Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

WAAROM ZIJN JULLIE KOFFIEBONEN ZO BIZONDER?
Allereerst gaan wij voor kwaliteit in ons selectieproces van groene (ruwe) koffiebonen. Daarbij zijn koffiebonen die je bij ons bestelt zijn uiterst vers. Dankzij onze ambachtelijke slow-roast-methode krijgen bonen de tijd om hun smaak, aroma en karakter maximaal te ontwikkelen.

HOE LANG ZIJN KOFFIEBONEN HOUDBAAR?
Koffiebonen zijn 1 jaar houdbaar. Het lekkerst is koffie als je het tussen 2 en 12 weken na branddatum drinkt.

HOE MOET JE KOFFIEBONEN MALEN?
Koffiebonen kun je malen met een elektrische- of handmolen. Stel de maalgraad in voor de gewenste zetmethode. Indien je niet over een volautomatische espressomachine beschikt gaat het automatisch.

HOE KAN IK HET BESTE MIJN KOFFIEBONEN BEWAREN?
Koffiebonen kan je het beste bewaren, in de originele verpakking, in een donkere koele ruimte (niet in de koelkast). Onze koffiezakken zijn hersluitbaar middels de sluitstrip. De kwaliteit van je koffie gaat achteruit door; contact met zuurstof, licht, vocht en temperatuurschommelingen.

HOEVEEL KOPJES KOFFIE KAN IK MAKEN MET EEN KILO KOFFIEBONEN?
Met een kilo koffiebonen kun je ongeveer 125 kopjes espresso of ruim 80 filterkoffies zetten. Voor één espresso heb je ongeveer 8 gram koffiebonen nodig en voor filter is dat ongeveer 12 gram per kopje (200 ml).

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ARABICA EN ROBUSTA KOFFIE?
Koffie kent vier soorten. Namelijk; Arabica, Excelsa, Liberica en Canephora (die laatste is voornamelijk bekend van de variëteit Robusta). Deze soorten kennen veel verschillende variëteiten. Echter worden de Arabica soorten en de Robusta het meeste gebuikt voor de koffie die wij drinken. De belangrijkste verschillen in hoofdlijnen (uitzonderingen zijn er natuurlijk ook); Arabica; Complexiteit in smaak en aangenaam zuur te onderscheiden (‘rins’), grotere boon, minder caffeïne, groeit vanaf ± 800 meter boven zeeniveau. Robusta; Body en scherpte in smaak, kleinere en bollere boon, meer cafeïne, groeit vanaf zeeniveau.