Koffie verkeerd
Je denkt natuurlijk: “Hoe kan koffie ooit verkeerd zijn?” Maar de naam van het drankje heeft helemaal niks te maken met de smaak.
Dit typisch Hollandse koffierecept heeft zijn naam te danken aan wat in de koffiewereld als ‘normaal’ wordt gezien. Een zwarte koffie mag een hooguit een scheutje melk. Niet te veel melk, dat is echt verkeerd!
Toch was koffie met veel melk voor een lange tijd een Hollandse gewoonte. Overal waar zwarte koffie werd geserveerd, werd die geflankeerd door een klein kannetje stroperige, crèmekleurige koffiemelk. Dit zorgde voor een zachte, romige koffie.
Tegenwoordig wijken we vaker uit naar een cappuccino of latte macchiato. Ook koffiesoorten met veel melk, maar die toch verschillen van een koffie verkeerd. Espressokoffie in plaats van filterkoffie, en opgeschuimde melk of room in plaats van warme melk.
Ben jij wel liefhebber van deze Hollandse koffie? Of ga je toch eerder voor een cappuccino of latte macchiato?
Koekje erbij
Het is een legendarisch feit en altijd zo geweest: als je vroeger een kopje koffie bestelde, werd het geserveerd op een dienblaadje, geflankeerd door suikerklontjes, koffiemelkcapsules, een lepeltje en, het belangrijkste van alles, een koekje.
Nog steeds wordt er op dit klein verwennerijtje gerekend. Van ministroopwafel tot boterkoek, of, als de goedheiligman in ’t land was, een paar kruidnoten of een speculaasje. Waar in de meeste Nederlandse huishoudens de koekjes alleen uit de voorraadkast werden gehaald als er bezoek op de koffie is, is een koekje bij de koffie in de horeca vanzelfsprekend.
Waarom? Een manier om de gast te kietelen en over te halen om toch een stuk taart te bestellen? Wat de reden ook is, als we het hebben over de Hollandse cultuur, dan hoort het duo koffie-met-een-koekje erbij.
Bij ons kun je terecht voor een ruim ‘around the cup’ assortiment. Hieronder vallen uiteraard koekjes, zoals ministroopwafels, speculooskoekjes, karamelfudge, nougat, en meer!