Wat is koffiebranden?

Koffiebranden is het proces waarbij groene koffiebonen worden omgezet in de geurige, bruine bonen die we kennen en waar we elke dag van genieten. Tijdens het branden worden de koffiebonen blootgesteld aan hoge temperaturen, waarbij het vocht in de bonen verdampt en de bonen opzwellen. 

Het koffiebrandproces is een kunst die wordt beheerst door koffiebranders, die de temperatuur, luchtstroom en duur van het brandproces nauwkeurig in de gaten houden. 

Afhankelijk van het gewenste roast level kunnen de koffiebonen verschillende smaken en aroma’s ontwikkelen, zoals fruitige, bloemige, chocolade-achtige of rokerige tonen. Het is belangrijk om de bonen zorgvuldig te branden om de gewenste smaken en aroma’s te bereiken. 

Koffiebranden is een belangrijk onderdeel van het proces om een heerlijk kopje koffie te zetten. Het beïnvloedt niet alleen de smaak van de koffie, maar ook de aroma’s en de body van de koffie. 

Wat is koffiebranden?
Arabica of Robusta?

Arabica of Robusta?

Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen is het cafeïnegehalte, en daarmee het smaakprofiel. Arabica wordt hooggelegen verbouwd en bevat daardoor minder cafeïne. Dit zorgt ervoor dat Arabica een gevarieerder smaakprofiel heeft dan Robusta, dat weer een hoger cafeïnegehalte heeft. 

Het is helemaal aan jou welke koffie je uiteindelijk drinkt, of dit nou 100% Arabica, of een melange van Arabica en Robusta koffiebonen is. Beide soorten koffiebonen zijn de perfecte basis voor een heerlijk kopje koffie. 

Als je liever gaat voor een zachte, verfijnde en ietwat zoetachtige smaakbeleving is koffie met een hoog percentage Arabica bonen de beste keuze. Bijvoorbeeld onze Dolce of Sempre . Houd je meer van een krachtige en intense koffie? In dat geval is een melange met Arabica en Robusta is the way to go! Kies in dit geval bijvoorbeeld voor onze Dark roast Mocca of Beneficio. Breng een bezoekje aan onze webshop voor het complete aanbod. 

Wat heeft jouw voorkeur? 100% Arabica of een melange van Arabica en Robusta?

De perfecte extractie

Naast de keuze van de juiste boon en branding, is het zetten een cruciale factor in de totale koffiebeleving. In vaktermen hebben we het over extractie. 

Wat is dit? “Een scheikundig proces waarbij stoffen uit de gemalen koffiebonen, zoals zuren, oliën en cafeïne, overgaan van de vaste stof naar vloeistof door het contact met water” 

Bij een perfecte extractie heeft de espresso een gesloten karamelkleurige laag en een langdurige aangename smaak. Er bestaat een balans tussen zuur en bitter; de espresso is zoet.  

Koffie met onderextractie of overextractie komt helaas toch wel eens voor. Hoe herken je dit? Onderextractie is wanneer je niet genoeg smaak uit de koffie haalt. Dit gebeurt wanneer de maling te grof is en tot een sterke zure smaak leidt. Met overextractie haal je te veel smaak uit je koffie. De maling is te fijn en de koffie smaakt hierdoor bitter.  

Tip: hoe snel water door je gemalen koffie heen loopt, wordt beïnvloed door drie factoren. De brouwtijd, de maalgraad en de temperatuur van het water. Experimenteer daarom met deze factoren als je koffie te zuur of bitter is). 

 

De perfecte extractie
Koffie proeven doe je zo

Koffie proeven doe je zo

Het is een kunst om een stap terug te zetten en op je gemak echt jouw koffie te proeven, van het aroma en de zuurheidsgraad, tot het karakter en de smaak. Hier lees je hoe je dit onder de knie krijgt. 

  • Ruik eerst goed aan de koffie en inhaleer de aroma diep. Wat ruik je? Meer zure of juist intense tonen? Fruit of hout? 
  • Slurp de koffie met veel lawaai. Door de extra lucht proef je meer. Welke smaken proef jij?  
  • Om de verschillende geuren en smaken te beschrijven, kun je het Coffee Taster’s Flavor Wheel gebruiken.   
  • Laat vervolgens de koffie door jouw hele mond gaan. Voelt de koffie dik, dun, romig of juist wat zuur? 
  • Probeer te achterhalen hoe lang de smaak aanhoudt nadat je de koffie hebt doorgeslikt. Een goede koffie kan een aangename nasmaak hebben die blijft hangen. 

Om jouw ideale koffiesmaak te vinden, is het handig om smaken met elkaar te vergelijken. Proef verschillende koffiesoorten naast elkaar en let op de verschillen in aroma, smaak, textuur en afdronk.   

Wil je thuis aan de slag met het proeven van verschillende koffiesoorten? Met proefpakketten kan je heel eenvoudig een proefsessie opzetten. Neem een kijkje in onze webshop voor ons aanbod. Liever koffie proeven in een professionele setting onder begeleiding? Vraag dan een koffieproeverij aan! 

Webshop
0
    0
    Winkelmandje
    Je winkelmandje is leegTerug naar winkel
      Calculate Shipping