Koffiebranden in fasen
De smaak van koffie wordt grotendeels bepaald door het brandprofiel. Maar door welke fases gaat de koffie tijdens het branden?
- Homogeniseren: Koffiebonen met elk hun eigen gewicht, formaat en dichtheid krijgen de kans om te wennen aan de hoge temperatuur van de koffiebrander.
- Drogen: De bonen wordt verwarmd en het grootste deel van het vocht wordt verdampt. Dit zorgt ervoor dat de koffiebonen mooi droog worden.
- Maillard: De warmte van de koffiebrander zorgt voor reacties tussen de reducerende suikers en aminozuren. De bonen worden gelig en ruiken naar rijst of hooi.
- Ontwikkelen: De koffiebonen worden uit de brander gehaald. Licht tot medium gebrande bonen zoals sommige blends en specifieke single origins tijdens de eerste eindfase, medium tot donker gebrande bonen zoals typische espresso koffies tijdens de tweede eindfase.
Koffiebranden: zo werkt het
Die bruine koffiebonen die in een verpakking zitten, zijn niet altijd zo bruin geweest. Daarvoor waren ze groen van kleur. Pas als deze bonen worden gebrand, krijgen ze een intense, aromatische smaak. Maar hoe gaat dat brandingsproces eigenlijk?
- Koffiebonen worden gebrand in een speciale koffiebrander. Wij gebruiken een Giesen W6A, die bestaat uit een trommel, die je handmatig op de juiste temperatuur instelt, en een afkoelrooster.
- Als koffiebrander bepaal je zelf hoe lang je de koffiebonen brandt. In principe duurt dit proces tussen de 10 en 20 minuten. Afhankelijk van de duur van het branden en de temperatuur waarop je de koffiebonen brandt, krijgen de bonen een light roast, medium roast of dark roast gradatie.
- Na het branden koel je de bonen af en laat je ze ontgassen. Hierna kunnen ze verpakt en verkocht worden.